گزارش بانک مرکزی از وضعیت بازار در بهمن ماه؛

گروه مسکن- گزارش بانک مرکزی از وضعیت بازار مسکن در بهمن‌ماه از افزایش ۲۲ درصدی قیمت و 7/17 درصدی معاملات نسبت به ماه مشابه سال قبل حکایت دارد‌. بانک مرکزی آخرین تحولات بازار مسکن شهر تهران را که مربوط به بهمن‌ماه ۱۳۹۶ است، منتشر کرد‌. بر اساس این گزارش، در بهمن‌ماه امسال تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به 4/18 هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل 7/17 درصد نشان می‌دهد‌. در ماه مورد گزارش متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ۵ میلیون و ۵۱۰ هزار تومان بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 1/5 و 3/22 درصد افزایش نشان می‌دهد‌.
منطقه پنج پیشتاز معاملات
توزیع تعداد معاملات بر حسب مناطق در بهمن‌ماه ۱۳۹۶ حاکی از آن است که منطقه پنج با سهم ۱۳ درصدی در میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران کماکان بیشترین تعداد قراردادهای مبایعه‌نامه را به خود اختصاص داده است‌. پس از آن مناطق چهار و دو به ترتیب با سهم‌های 1/11 و 6/9 درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند‌.
در مجموع 3/73 درصد از کل تعداد معاملات مربوط به ۱۰ منطقه شهر (به ترتیب بیشترین فراوانی شامل مناطق ۵، ۴، ۲، ۸، ۱۴، ۱، ۱۰، ۳، ۷ و ۱۱) بوده و ۱۲ منطقه باقی مانده تنها 7/26 درصد از کل معاملات را به خود اختصاص داده‌اند‌.


بیشترین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معادل ۱۱ میلیون و ۵۴۰ هزار تومان به منطقه یک و کمترین آن با ۲ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان به منطقه ۱۸ تعلق داشته است‌. ارقام مزبور نسبت به ماه مشابه سال قبل به طور یکسان ۱۴ درصد افزایش نشان می‌دهد‌.
رشد 1/10 درصدی قیمت در ۱۱ ماهه امسال
در ۱۱ ماهه ۱۳۹۶ تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به 9/168 هزار واحد بالغ شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش 8/12 درصدی را نشان می‌دهد‌. در این مدت متوسط قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران چهار میلیون و ۸۲۰ هزار تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 1/10 درصد افزایش نشان می‌دهد‌.
اثر کاهش نرخ دلار و رشد سود بانکی بر بازار مسکن
این تحولات قیمتی در بازار مسکن در حالی رخ می‌دهد که نوسانات دلار در ماه‌های اخیر بازار مسکن را هم تحت تاثیر قرار داده است‌. در این ارتباط یک کارشناس مسکن گفت: اگر روند فعلی کاهش قیمت دلار ادامه پیدا کند با نرخ سود بانکی ۲۰ درصد در سال آینده شاهد رکود و ثبات قیمت مسکن خواهیم بود‌.
محمدمهدی مافی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: مسکن بیش از آن‌که به نرخ تورم عمومی وابستگی داشته باشد، از نرخ ارز تاثیر می‌گیرد‌. در حال حاضر نیز می‌توان اثر افزایش قیمت دلار را در بازار مسکن مشاهده کرد‌. دقیقا به اندازه افزایش نرخ ارز، قیمت مسکن نیز بالا رفته است‌. وی افزود: اگر فرض را بر این بگذاریم که قیمت ارز به همین صورت بماند به معنای افزایش حدود ۹۰۰ تومان است؛ چراکه از ۳۶۰۰ تومان به حدود ۴۵۰۰ تومان افزایش یافته و ۳۰ درصد بالا رفته است‌. وضعیت معاملات مسکن را هم که می‌بینیم نشان می‌دهد در مناطقی که معاملات بیشتری انجام شده قیمت حدود ۳۰ درصد افزایش یافته که حاکی از آن است بازار مسکن، خود را با نرخ ارز تنظیم می‌کند‌.
این کارشناس مسکن همچنین با اشاره به افزایش نرخ سود بانکی به ۲۰ درصد گفت: انتشار گواهی سپرده با نرخ سود ۲۰ درصد که در روزهای اخیر انجام شد می‌تواند اثر منفی بر بازار مسکن بگذارد و سرعت رشد قیمت و معاملات مسکن را بگیرد‌.
به گفته مافی، بازار مسکن با توجه به اثرپذیری از بازارهای رقیب نباید به‌طور خاص مورد ارزیابی قرار گیرد‌. اگر نرخ سود ۲۰ درصد بانکی در سال آینده به روال سال تبدیل شود و از سوی دیگر قیمت ارز مثل روزهای اخیر روند نزولی به خود بگیرد باید منتظر رکود معاملات مسکن باشیم‌. اما با توجه به ویژگی‌های اقتصاد ایران، پیش‌بینی از وضعیت این سه بازار مشکل است‌. بنابراین گزاره رکود مسکن صرفا با توجه به تحولات روزهای اخیر قابل طرح است‌.
نوسازها همچنان بیشترین فروش را دارند
بررسی توزیع معاملات بر اساس عمر بنا در بهمن‌ماه ۱۳۹۶ حاکی از آن است که واحدهای تا پنج سال ساخت سهم 7/48 درصدی از معاملات را به خود اختصاص داده‌اند‌. البته سهم مذکور در مقایسه با بهمن ماه سال قبل 2/5 درصد کاهش یافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت بیش از ۱۵ سال افزوده شده است‌.